Аннотация
Список литературы
У 50-80 % реципиентов в листе ожидания на трансплантацию печени имеются нарушения статуса питания тяжёлой степени, что определяет высокий риск нутритивно-ассоциированных осложнений. Нутритивная поддержка является неотъемлемой состовляющей комплексной терапии после трансплантации печени. При выборе метода коррекции статуса питания предпочтение необходимо отдавать энтеральным способам введения нутриентов. В состав энтеральных диет целесообразно включать фармоконутриенты, действие которых направленно на коррекцию патобиологических нарушений в тонкой кишке, развивающихся в перитрансплантационном периоде.
Ключевые слова:
трансплантация печени, нутритивный статус, раннее энтеральное питание
The role of nutritional status in liver transplantation
50-80% of patients in waiting list for liver transplantation have severe nutritional status imbalance which determines high risk of nutritional-associated complications. Nutritional support is essential part of the complex treatment after liver transplantation. During nutritional status correction early enteral nutrition must be preferred. Enteral diets must include pharmaconutrients which correct pathobiological disturbances in small intestine which develop during peritransplant period.
Keywords
liver transplantation, nutritional status, early enteral nutrition
- 1. Беркасова И.В., Валеева В.А., Чикинев Ю.В. и др.. Современное обоснование нутритивной поддержки у пациентов с доброкачественным и образованиями пищевода / Бюллетень РАМН. - Т. 31. - № 1. - 2011.
- 2. Киселев В.В. Нутритивная поддержка при трансплантации и резекциях печени. / автореф. дис. ... канд. мед. наук 14.00.37 / НИИ скорой помощи имени Н.В. Склифосовского - 2009. - 27 стр.
- 3. Коротков С.В. Энтеропротекторы и раннее послеоперационное питание в комплексном лечении кишечной непроходимости . / автореф . дис. ... канд. мед. наук 14.00.27 / Минск. - 2008. - 32 с.
- 4. Лейдерман И.Н., Галеев Ф . С . , Кон А . М . и д р . Нутритивная поддержка в многопрофильном стационаре. Стандартный протокол / Москва. - 2002.-32 с. 5. Попова Т.С. Нутриитивная поддержка больных в критических состояниях / Москва, 2002. - 320 с.
- 6. Савельев B.C., Гельфанд Б.Р., Филимонова М.И. Перитонит/ Москва: Л и т т р а , 2006. - 205 с.
- 7. Хорошилов , И . Е . Руководство по парентеральному и энтеральном у питанию / СПб., 2000. - 248 с.
- 8. Alvares-da-Silva M.R. The use of early enteral feeding post orthotopic liver transplantation in adults / Archives of Gastroenterology - 2004. - V.41. - p.145-146.
- 9. Antonio J , . Aranda- MichelS . , Arand a - Michel J. Nutrition for the Liver Transplant Patient / Liver Transplantation - 2006. - V.12. - p. 1310-1316.
- 10. Bothe A., Steele G. Is There a Role for Perioperative Nutritional Support in Liver Resection? / HPB Surgery - 1997. - V.10. - p.177 - 179.
- 11. Bower R.H., Talamini M.A., Sax H.C. et al. Postoperative enteral versus parenteral nutrition: a randomized controlled trial. / Archives of Surgery - 1986. - V.121 - p.1040-1045.
- 12. Delafosse В., Faure J.L., Bouffard Y. et al. Liver transplantation — energy expenditure, nitrogen loss, and substrate oxidation rate in the first two postoperative days. / Transplantion Proceedings. - 1989. -V.21. - p. 2453 - 2454.
- 13. Erdem N.Z. The effects of perioperative oral enteral support with glutamine - added elemental formulas in patients with gastrointestinal cancers. A prospective, randomized, clinical study / Nutri tion Research - 2002. - V. 22. - p. 977-988.
- 14. Hasse J.M. Examining the Role of Tube Feeding After Liver Transplantation / Nutrition in Clinical Practice - 2006. - V. 21. - p. 299.
- 15. Hasse J.M., Blue L.S., Crippin J.S. et al. The effect of nutritional status on length of stay and clinical outcomes following liver transplantation. / Journal of the American Dietetic Association - 1994. - V.94. -p.38.
- 16. Kaur N., Gupta M.K., Minocha V.R Early enteral feeding by nasoenterictubes in patients with perforation peritonitis / World Journal of Sur gery - 2005. - V. 29.-№ 8. - p. 1023-1028.
- 17. Kondrup J., Allison S. P., Elia M. et al. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening / Clinical Nutrition - 2003 - V.22.-№ 4. - p. 415 - 421
- 18. Marik P.E., Zaloga G.P. Early enteral nutrition in acutely ill patients: a systematic r e v i e w / Critical Care Medicine - 2001. - V. 29.-№ 12. - p. 2264 - 2270.
- 19. Muller M.J., Lautz H.U., Plogmann B. et al. Energy expenditure and substrate oxidation in patients with cirrhosis: the impact of cause, clinical staging and nutritional state. / Hepatology. - 1992. - V.15. - p.782-794.
- 20. McCuHough A.J., Tavill A.S. Disordered energy and protein metabolism in liver disease. / Seminars in Liver Diseases - 1991. - V . l l . - p. 2 6 5 - 2 7 7 .
- 21. O'Keefe S.J., Porayko M.K., Oswald B. et al. Aromatic and branch chain amino acid metabolism in patients with chronic liver disease before and after transplantation. / Gastroenterology - 1993. - V.194. - p. 967.
- 22. Pikul J., Sharpe M.D., Lowndes R. et al. Degree of preoperative malnutrition is predictive of postoperative morbidityand mortalityin liver transplant recipients. / Transplantation . - 1994. - V . 5 7 / - p . 469 - 472.
- 23. Plank L.D., McCall J.L., Gane E.J.et al. Pre-and postoperative immunonutrition in patients undergoing liver transplantation: a pilot study of safety and ecacy. / Clinical Nutrition-2005. - V.24. - p.288 - 296.
- 24. Plauth M., Merli M., Kondrup J. et al. ESPEN guidelines for nutrition in liver disease and transplantation / Clinical Nutrition - 1997 -V.16. - p.43-55
- 25. Plauth M., Cabre E., Riggioc 0. et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Liver disease / Clinical Nutrition - 2006 - V.25. - p.285 - 294.
- 26. Rayes N., Seehofer D., Theruvath T. et aI. Supply of pre-and probiotics reduces bacterial infection rates after livertransplantation - a randomized, double-blind trial. / A m e r i c a n Journal of Transplantation -2005. - V.5. - p.125 - 130.
- 27. Renegar K.B. Impairment of mucosal immunity by parenteral nutrition: depressed nasotracheal influenza-specific secretory IgA levels and transport in parenteral ly fed mice / Anna l s of Surgery - 2001. - V. 233,-№ 1. - p. 134-138.
- 28. Stickel F., Inderbitzin D., Candinas D. Role of nutrition in liver transplantation for end-stage chronic liver disease / Nutrition Reviews-2008.-Vol. 66.-№1 - p.47 - 54.
- 29. Soleimani M., Fonouni H., Mehrabi A. et al. The need for venovenous bypass in livertransplantation / HPB Surgery - 2008. - V.10. - p.196-203
- 30. Vignali A.,. Braga M., Gianotti L. et al. Immune and nutritional effects of early enteral nutrition after major abdominal operations. / European Journal of Surgery - 1996. - V.162. - p. 105-112.
- 31. Welte M., Pichler В., Gron J. et al. Perioperative mucosal pH and splanchnic endotoxin concentration in orthotopic livertransplantation / British Journal of Anaesthethia-1996.-V.76.-p.90-98.