The study involved 555 people (157 men, 398 women) aged 30 to 79 years. The control group consisted of 73 people, a group of arterial hypertension (AH) - 228 patients with AH II degree, a group of coronary heart disease (CHD) - 254 patients with stable angina. We measured anthropometric data, estimated intake of vitamin D with food, cardiovascular risk factors (CVRF) (family history, smoking, obesity, dyslipidemia). Level of 25(OH)D in serum was measured by enzyme immunoassay and frequency of its deficit was assessed.Conclusion. Level of 25(OH)D negatively correlated with age and it depends on cardiovascular pathology, in particular it’s lower in patients with CHD compared with patients with AH. Risk of development D-hypovitaminosis in patients with CHD was 5.5 times higher than in patients with AH (without CHD) and 3.1 times higher than in control group. Gender as well as CVRF had no significant effect on the level of 25(OH)D. Risk of D-hypovitaminosis development in patients with AH taking drugs and strong coffee or tea more than 3 cups a day is 3.7 times higher than in patients with AH who drink these beverages in smaller quantities.
- 1. Дефицит и недостаточность витамина D: эпидемиология, диагностика, профилактика и лечение / Под ред. проф. В.В.Поворознюка, проф.П.Плудовского. – Киев: издат. Заславский О.Ю. - 2015. – 262с.
- 2. Мойсеёнок, Е.А. Современные лечебно-профилактические технологии коррекции витаминного статуса: преодоление риска недостаточного и избыточного потребления кальциферолов / Е.А. Мойсеёнок, Л.В. Янковская, Т.И. Ровбуть [и др.] // Медицина. – 2016. – №4. – С.39-55.
- 3. Поворознюк, В. В. Значение витамина D в патогенезе седечно-сосудистых заболеваний / В.В. Поворознюк, В. А. Снежицкий, Л. В. Янковская [и др.] // Журнал Гродненского государственного медицинского университета. – 2015. – № 2. –– С.6-14.
- 4. Санитарные нормы и правила «Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществ для различных групп населения Республики Беларусь». – Постановление МЗ РБ. – № 180 от 20.11.2012г.
- 5. Янковская, Л. В., Фактическое потребление с пищей макро-и микронутриентов жителями западного региона Беларуси / Л.В. Янковская, В. В. Поворознюк, Н. И. Балацкая [и др.] // Здравоохранение. – 2012. – №2. – С.48-52.
- 6. Янковская, Л.В. Позитивные эффекты приема холекальциферола на уровень липидов плазмы крови у лиц с артериальной гипертензией / Л.В. Янковская, В.А. Снежицкий, С.А. Ляликов [и др.] // Журнал Гродненского государственного медицинского университета.– 2015.– № 3.– С.78-84.
- 7. Bolland, M.J. The effects of seasonal variation of 25-hydroxyvitamin D and fat mass on a diagnosis of vitamin D sufficiency / M.J. Bolland, A.B. Grey, R.W. Ames [et al.] // Am J Clin Nutr. – 2007. – vol. 86(4). – рр. 959-964.
- 8. Holick, M.F. Endocrine Society: Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline / M.F. Holick, N.C. Binkley, H.A. Bischoff-Ferrari [et al.] // J Clin Endocrinol Metab. – 2011. – vol.96. – pр.1911-1930.
- 9. Looker, A.C. Serum 25-hydroxyvitamin D status of the US population:1988-1994 compared with 2000-2004 / A.C. Looker, C.M. Pfeiffer, D.A. Lacher [et al.] //Am J Clin Nutr. – 2008. – vol.88(6). – рр.1519-1527.
- 10. Maclaughlin, J. Aging decreases the capacity of human skin to produce vitamin D3 / J. Maclaughlin, M.F. Holick //J Clin Invest. – 1985. – vol.76, рр.1536-1538.
- 11. Mancia, G. ESH/ESC Guidelines for the management of arterial hypertension / G. Mancia // Journal of Hypertension. – 2013. – vol.31(7), pp.1281-1357.
- 12. Mishal, A.A. Effects of different dress styles on vitamin D levels in healthy young Jordanian women/ A.A. Mishal // Osteoporos Int. – 2001. – vol.12, рр.931-935.
- 13. Napiórkowska, L. Prevalence of low serum vitamin D concentration in an urban population of elderly women in Poland / L. Napiórkowska, T. Budlewski, W. Jakubas-Kwiatkowska [et al.] // Pol. Arch. Med. Wewn. – 2009. – Nov.119. – vol.11, рр.699-703.
- 14. Płudowski, P. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Europe — recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency / P. Płudowski [et al.] // Endokrynol Pol. – 2013. – vol.64, рр.319–327.
- 15. Snijder, M.B. Adiposity in relation to vitamin D status and parathyroid hormone levels: a population-based study in older men and women / M.B. Snijder, R.M. Van Dam, M. Visser [et al.] // J Clin Endocrinol Metab. – 2005. – vol.90, рр.4119-412.
- 16. Tompson, F.E. Dietary assessment methodology / F.E. Tompson, C.L. Coulston, A.F. Subar // Nutrition in the prevention and treatment of disease / Academic Press. – 2001. – рр.3-30.
- 17. Vanderwielen, R.P.J. Serum vitamin D concentration among elderly people in Europe / R.P.J. Vanderwielen, M.R.H. Lowik, H. Vandenberg [et al.] // Lancet. – 1995. – Т.346, рр.207-210.