Optimization of nutritional status provides a safe approach to the preservation of health of athletes. Nutritional status can be considered as an integral indicator of human health. Purpose: to evaluate the actual nutrition of young players, constitutional type and the presence of food failure microsymptoms. The actual nutrition of athletes is inadequate and unbalanced: contains an excess of fat, lack of carbohydrates. Limiting factors in the diets of young football players are animal proteins, vegetable fats, carbohydrates, retinol, niacin, calcium, phosphorus, magnesium, thiamin, riboflavin, ascorbic acid. Somatotyiping evidence of the correctness of the selection of students during the formation of teams.
- 1. Спортивные игры: Техника, тактика, методика обучения / Ю. Д. Железняк [и др.]; по общ. ред. Ю. Д. Железняка. 3!е изд., стереотип. – М.:«Академия», 2006. – 518 с.
- 2. Кошелев, Н. Ф. Проблемы парентерального питания. Л., «Медицина», 1975. – 196 с.
- 3. Сухов, С. В. Влияние биологически активных добавок к пище на физическую работоспособность и функциональные возможности дзюдоистов / С. В. Сухов // Вопросы питания. – 2009. – Т. 78, №4. – С. 71–74.
- 4. Макарова, Г. А. Спортивная медицина: Учебник. – М.: Советский спорт, 2003. – 480 c.
- 5. Методические рекомендации по оценке состояния питания детей и подростков в учебно!воспитательных учреждениях / МЗ РБ; Сост. Х. Х. Лавинский, Н. Л. Бацукова, И. И. Кедрова. – Мн., 1997. – 43 с.
- 6. Теоретические предпосылки к разработке индивидуального питания спортсменов / Г. А. Азизбекян [и др.] // Вопр. питания. – 2009. – Т. 78, № 2. – С. 73–76.
- 7. Камышников, В. С. Справочник по клинико-биохимической лабораторной диагностике: В 2 т. Т.2. – Мн.: Беларусь, 2002. – 463 с.
- 8. Основные принципы организации питания в детско-юношеском спорте: Методические рекомендации / СПбНИИФК; Сост. Н. Д. Гольберг, А. И. Пшендин, Р. Р. Дондуковская, А.А. Топанова. – СПб, 2005. – 34 с.
- 9. Sinclair H.M. The assessment of human nutriture // Vitamins. Hormones.– 1948. – Vol. 6. – P. 101–162.
- 10. Youth in Sport: Nutritional Needs / ed. Oded Bar-Or [et al.] // Sport Scince library [Electronic resource].–Mode of access: http://www.gssiweb.com/ Article_Detail.aspx?articleid=69&level=2&topic=24. – Date of access : 05.05.2011.